Vodeni sportovi zahtijevaju posebnu njegu kože

Vodeni sportovi su usko povezani sa suncem, plažama, bazenima, a kada se koža izlaže vodi i suncu potrebno je posvetiti joj pažnju i zaštititi je. Voda reflektira sunčeve zrake pa je zaštita kože, ali i kose izuzetno bitna. Ukoliko se koža ne pripremi prije izlaganja suncu, rizik od opekotina i promjena na koži je realan.

Vlažnost i sol u kombinaciji sa suncem oštećuju i kosu, pa i o njoj treba povesti računa. Da bi ostala sjajna i zdrava kosa se treba njegovati uljima. Maslinovo ili kokosovo ulje zaštitit će kosu od lomljenja kojem je sklona kada se smoči.

Najbolji savjet o zaštiti kože svakako će dati dermatolog, koji će s preciznošću utvrditi tip kože i predložiti specijaliziranu zaštitu tijekom vodenih aktivnosti. Kreme sa zaštitnim faktorom moraju biti obavezna oprema svakoga tko se izlaže suncu i aktivnostima na vodi. Najbolje je koristiti vodootporne kreme, kako se zaštita ne bi istopila prilikom ulaska u vodu, a upravo u vodi i na vodi zaštita je najvažnija. Nikako se ne smije zaboraviti da je koža izloženija lošem utjecaju sunca na vodi upravo zbog refleksije zraka od površinu vode.

Brigu o zdravlju organizma i kože kaoboy-921980_960_720 najvećeg organa, koji je najizloženiji vodi i suncu, ne prestaje s prestankom treninga. Tuširanje nakon izlaska iz mora ili bazena predstavlja čišćenje kože od soli ili klora koji mogu negativno utjecati na zdravlje. Dodatna hidratacija losionom ili mlijekom za tijelo, posebno prilagođenim potrebama kože koja je bila izložena suncu, je neizostavna.

Tijelo je potrebno hidratizirati, a to znači da se i prilikom bavljenja vodenim sportovima mora piti dovoljna količina vode kako bi se ostalo u dobroj formi. Voda pročišćava organizam, te čisti i hidrira kožu koja je bila izložena svojevrsnom stresu, a brigu o njoj je potrebno voditi i izvana i iznutra.

Nakon što se na ove jednostavne načine pobrine za zdravlje, sve što sportašima i rekreativcima ostaje jest da uživaju u suncu i vodenim aktivnostima.