Vodeni sportovi za sve generacije

U jednom trenutku svog života većina ljudi osjeti nalet uzbuđenja koji mogu ponuditi samo vodeni sportovi. Biti u okruženju koje je potpuno drugačije od svakodnevnog jedinstveno je iskustvo i često postane svojevrsna ovisnost. Jesu li godine uopće bitne kada se ulazi u vodu u potrazi za zabavom? Prije svega je bitna fizička sprema i prilagođenost aktivnosti zdravstvenom stanju pojedinca. U velikoj obitelji vodenih sportova svatko će pronaći ponešto za sebe.

Mladi su spremni isprobati sve, od plivanja do surfanja, jedrenja do ronjenja. Svaki vodeni sport zahtijeva posvećenost i ozbiljnost u pristupu. Najvažnije je krenuti od plivanja, jer je ono uvjet za skoro svaki drugi vodeni sport. Ukoliko dobro savladaju plivanje, čak i posve mala djeca mogu uživati u različitim aktivnostima. Surfati mogu početi učiti djeca sa samo četiri godine, dok se s ronjenjem kreće ipak kasnije, ali ne mnogo, već od osam godina. Djeca lakše od odraslih grade povjerenje prema nepoznatom, a što je manje poznato od morskih dubina. Uključivanje još male djece u vodene aktivnosti je odličan način da se uz zabavu nauWakeboarding_Punat_07če važne životne lekcije.

A ako mislite da su vaše najbolje godine za sportske aktivnosti iza vas, možda je vrijeme da promislite još jedanput. Rekreativno jedrenje ne mora biti jedina aktivnost kojom ćete se baviti na vodi. Danas u svijetu postoje takmičenja za sve dobne skupine u različitim sportskim vještinama, ali takmičenja i ne moraju biti cilj. Važno je ostati u pokretu i osluškivati svoje tijelo. Plivanje ili vodeni aerobik su odličan izbor za svakoga bez obzira na godine. Tijelo, kada je u vodi, izuzetno je lagano pa je i aktivnost olakšana. Plivanje će ojačati srce, povećati izdržljivost i osnažiti mišiće.

Sjetimo se samo Veljka Rogošića, velikog hrvatskog plivača, koji je sa 63 godine preplivao La Manche. Nije potrebno staviti ispred sebe tako veliki izazov, ali prisjetiti se ponekad njegovog uspjeha je odlična motivacija.

Ne postoje granice koje su nepremostive kada je riječ o vodenim sportovima.