Vodeni sportovi za djecu

 

Plivanje nije jedini sport kojim se djeca mogu baviti. Mnogo je zabavnih vodenih aktivnosti za djecu. Sportovi poput surfanja, ronjenja ili čak jedrenja mogu se prilagoditi djeci različitih uzrasta, a često su tečajevi osmišljeni i za roditelje, kako bi skupa sa svojim mališanima mogli uživati u učenju i savladavanju novih vještina.

Osnova svakog vodenog sporta je plivanje, pa je najvažnije da dijete savlada različite tehnike i razvije sigurnost i povjerenje prema vodi. Kao preduvjet za bavljenje bilo kojim vodenim sportom zahtijevat će se da dijete bez poteškoća može preplivati dužinu od barem 50 metara. Nakon što je ispunjen taj preduvjet, dijechildren-243170_960_720te je spremno da istražuje šaroliki svijet vodenih sportova.

Već s osam godina djeca mogu početi s učenjem ronjenja uz stalni nadzor i pomoć profesionalaca. Na početku treba savladati disanje pod vodom i rukovanje opremom koja je prilagođena dječijoj konstituciji. Satovi ronjenja za djecu, nakon što se savladaju osnovni zadaci, mogu se kombinirati s, recimo, podvodnom fotografijom. Ovaj sport je idealan da se savladaju različite vještine i uživa u jedinstvenom doživljaju vodenog svijeta koji je moguć samo u dubinama.

Vaterpolo je grupni sport i veoma kompleksna aktivnost koja pomaže u razvijanju tijela i osjećaju sigurnosti u vodi. Velika prednost ovog sporta je navikavanje djeteta na ekipnu igru, strategiju i improvizaciju. Preduvjet je svakako odlično plivanje različitim tehnikama. Djeca sa sedam, osam godina mogu početi s vaterpolom. Sport je popularan i iz razloga što je moguće vrlo rano početi s takmičenjima i ići u pravcu razvijanja profesionalne karijere.

Svim vrstama vodenih sportova mogu se baviti i dječaci i djevojčice. Učenje vodenih sportova kroz igru, od najranijih godina života, pomaže djeci da budu sigurna u sebe i razviju dobre motoričke sposobnosti. Neka istraživanja pokazuju da djeca koja se ranije počnu baviti plivanjem ili nekim drugim vodenim sposobnostima su inteligentnija i sposobnija od duge djece. Više su motivirana i imaju bolje ocjene u školi. Nikada nije kasno da se dijete počne baviti vodenim ili bilo kojim drugim sportom. Potrebna je samo volja i motivacija, a zabava je zagarantirana!