Vodeni sportovi u Hrvatskoj

Hrvatska ima izuzetno razvijenu sportsku scenu. Najrazličitijim vrstama vodenih sportova bave se mnogobrojni rekreativci i profesionalni sportaši u Hrvatskoj.

Plivanje, kao osnovni vodeni sport, zastupljeno je u svim dijelovima Hrvatske, a jedan od ciljeva plivačkih klubova je da sve stanovnike nauče plivati. Često se spominje krilatica ‘Hrvatska bez neplivača’.

Vaterpolo je jedan od najtrofejnijih sportova, a hrvatska vaterpolska reprezentacija kontinuirano osvaja odlične rezultate na međunarodnim takmičenjima. Ovaj timski sport popularan je među svim generacijama, kako među sportašima, tako i među navijačima.

Jedrenjem se u Hrvatskoj profesionalno bavi već više od stoljeća, a prvi jedriličarski klub je osnovan 1976. godine. Veslanje je sport s dugom tradicijom u Hrvatskoj i jedan od najuspješniji sportova po broju medalja osvojenih na Svjetskim veslačkim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

Kristalno čisto Jadransko more privlači veliki broj rekreativaca koji vole isprobavati nove avanture, a ponuda catamaran-1218309_960_720vodenih sportova je veoma bogata i raznovrsna. Windsurfing, wakeboarding, kitesurfing, skijanje na vodi adrenalinski su sportovi koji će oduševiti i najzahtjevnije.

Windsurfing je jedinstvena kombinacija surfanja i jedrenja. Valovi se hvataju uz pomoć daske s jedrom, a brzine kojima se sportaši kreću dostižu i 80 km/h. Ovo je i olimpijski sport, a natjecanja se odvijaju u nekoliko disciplina, i to slalomu, jahanju na valovima, kurs utrkama i slobodnom stilu.

Kitesurfing je osmišljen osamdesetih godina, a kombinacija je surfanja i letenja zmajem. Ovaj sport je savršena kombinacija vodenog sporta i sporta u zraku. Zaljubljenicima u adrenalinske sportove kitesurfing pruža jedinstveno uzbuđenje koje je moguće iskusiti i na hrvatskoj obali.

Adrenalinski sportovi nose sa sobom i dozu opasnosti, pa je potrebno, prije svega, biti u odličnoj fizičkoj spremi i poznavati svoje granice prije upuštanja u bilo koji ekstremni sport. Profesionalno osoblje u licenciranim školama, sa svom potrebnom opremom, treba biti jedini izbor svakoga tko se želi prepustiti adrenalinskim čarima. Savjesno poštivanje pravila učinit će iskustva na vodi sigurnim i nezaboravnim.