Važnost profesionalnog nadzora tokom boravka u vodi

Zašto se stalno govori i naglašava sigurnost u vezi s vodenim sportovima? Za razliku od mnogih životinja, koje instinktivno i prirodno plivaju ukoliko se iznenada zateknu u vodi, ljudi moraju naučiti kako se snalaziti i preživjeti u vodi.

Svi vodeni sportovi razvili su se iz plivanja, pa je plivanje osnova koju je potrebno savladati prije upuštanja u druge vodene aktivnosti. Profesionalna pomoć prilikom učenja plivanja je prijeko potrebna, kako osoba koja uči kako se snalaziti u nepoznatom okruženju ne bi razvila strah i postavila sebi mentalnu barijeru, čega se kasnije teško riješiti. Profesionalci su naučeni da prepoznaju stres kod svojih učenika, učinkovito ga riješe, a onda je učenje jednostavnije i brže.

Mnogo je faktora, pored odnosa učenika s profesorom, koji garantiraju sigurnost. Spasilačka služba je obavezna na svim plažama, bazenima i vodenim površinama na kojima se učeLifeguard_irb ili vježbaju vodeni sportovi. Bitno je poznavati vodu u kojoj se uči i vježba jer bazeni mogu imati određene slabe točke. Potrebno je znati kolika je dubina i dokle je, za početnike, sigurno ići. Satovi plivanja, ali i drugih sportova često se održavaju u grupama, ali moguće je imati i individualne treninge ukoliko se osjeti potreba.

Spasilac je osoba koja je posebno istrenirana i nalazi se na mjestu s kojeg može vidjeti i prepoznati potencijalno opasne situacije u vodi, te ih spriječiti.

Satovi i tečajevi plivanja mogući su u mnogim zemljama širom svijet, ali ipak je broj osoba koje se svake godine utope u vodi zapanjujuće veliki. Procjenjuje se da se svake godine utopi oko 1,2 miliona ljudi. To znači da se više od dvije osobe utope svake minute. Polovina od ovog broja su djeca. Podaci pokazuju i da se na svakih deset utapanja uspije spasiti osam osoba, i to ponajprije zahvaljujući intervencijama spasilaca.

Vodeni sportovi su neiscrpan izvor radosti i uživanja, a uz oprez sportaša i nazdor stručnjaka, rizik i moguća opasnost je svedena na minimum.