Ribička alka

U moru događaja vezanih uz vodene sportove i aktivnosti, svako malo ispliva poneka zanimljivost i neobična aktivnost. Jedna od takvih aktivnosti je i ribička alka koja se održava na rijeci Kupi.
Sve je zapravo počelo 13. prosinca 1991. kada je u sklopu vojne akcije Vihor u okolici Šišinaca poginulo 16 hrvatskih branitelja. Nakon rata mjesto njihove pogibije obilježeno je spomen pločom, a u rafting Kupasjećanje na njih već se dulji niz godina održavaju razna događanja. Započelo je s raftingom Kupom, a već nekoliko godina održava se i ribička alka.
Ako se pitate što je ribička alka, morate znati da su pravila ribičke alke vrlo jednostavna. Sama alka je obješena na uže koje se razvlači između dvije riječne obale. Sudionici alke nastupaju u parovima. Jedan vozi čamac, dok je drugi zadužen da pokuša kopljem pogoditi alku dok prolaze ispod nje.
Iako je riječ o aktivnosti koja je prvenstveno zabavnog karaktera, mnogi sudionici vrlo se ozbiljno pripremaju za nju i dobar plasman u natjecanju je postao stvar prestiža. Sjećanje na poginule prijatelje i suborce jak je razlog da se i u godinama koje dolaze ovo neobično i zanimljivo natjecanje nastavi održavati, a možda i podigne na novu razinu.
Riječna alka samo je jedan primjer novih i zabavnih događanja koja imaju namjeru ljudima pružiti zabavu, ali ih kroz to i podsjetiti na neke ljude i trenutke koje bi trebalo pamtiti. Mnoga takva događanja na vodi i na suhom, održavaju se diljem Hrvatske. Uglavnom je riječ o nastojanjima nekolicine entuzijasta koji osmišljavaju i organiziraju događanja, ali ih to ne čini ništa manje privlačnim. Na takvim se događanjima često okupljaju cijele porodice i mjesta, a često dolaze i ljudi iz udaljenijih lokacija. Zato je poželjno organizirati što više sličnih događanja, jer je riječ o odličnoj kombinaciji zabave i podsjećanja na neke stvari koje se ne smiju zaboraviti.