Različite vrste vodenih sportova

Možda se na prvi pogled čini da nema mnogo raznovrsnih aktivnosti koje se mogu obavljati u vodi, istina je daleko drugačija. Danas se u vodi, na vodi i pod vodom mogu izvoditi najrazličitije aktivnosti, a novih vodenih sportova je svakim danom sve više. Sada ćemo navesti samo neke koji se smatraju temeljnim vodenim sportovima.

Svakako, osnovni vodeni sport je plivanje. Iz njega su se razvili svi ostali vodeni sportovi, poput vaterpola, modernog petloboja, triatlona, sinkroniziranog plivanja… Plivanje je jedan od temeljnih oblika vježbanja. Brojne su prednosti koje donosi sa sobom, a samo neke od njih su jačanje mišića cijelog tijela, podizanje vitalnosti, jačanje mišića srca i kardiovaskularnog sustava. U natjecateljskom plivanju razlikuju se četiri osnovna stila – slobodni stil, leđni stil, prsni stil i leptir ili delfin.

Vaterpolo je ekipni vodeni sport. Dvije ekipe s po sedam članova se natječu jedna protiv druge. Igra se u bazenu minimalne dubine od 1,8 metara. Cilj je postići što je moguće više pogodaka. Cijela utakmica traje 32 minute, a sastoji se od četiri četvrtine. Boja kapica je način na koji se razlikuju ekipe. Prije su se nosile samo plave i bidownloadjele kapice, a danas su dozvoljene sve boje uz uvjet da se lako razlikuju. Hrvatska je jedna od zemalja koja kontinuirano ima jaku vaterpolo reprezentaciju.

Skokovi u vodu su još jedan natjecateljski vodeni sport. Cilj skakača je da što efektnije, uz različite akrobatske gimnastičke elemente, skoči u vodu s povišenog mjesta. Razlikuju se dvije discipline, skokovi s odskočne daske i skokovi s tornja, a od 2000. godine izvode se i sinkronizirani skokovi u vodu. Dva natjecatelja iz iste momčadi istovremeno izvode identičan skok, a ocjenjuje se težina elemenata, kvaliteta izvedbe i sinkronizam oba skoka.

Jedrenje je još jedan od olimpijskih sportova. U ovom sportu je potrebno upravljati jedrilicom na vodi koristeći se isključivo snagom vjetra. Natjecanja jedrilica se zovu regate, a cilj je proći kroz zadanu stazu u što kraćem vremenu. Staze su najčešće ranije određene i obilježene, ali postoje i regate izdržljivosti u kojima natjecatelji jedre preko cijelih oceana ili čak moraju oploviti svijet.