Publikacije posvećene vodenim sportovima

Ljudi se vodenim sportovima bave zbog zdravlja, rekreacije, želje da vode aktivan život, a mnogi izabiru sportske aktivnosti na vodi kao svoju profesionalnu karijeru. Ponekase i i cijele obitelji uključuju u zabavne vodene izazove. Stotine, pa i tisuće sati vodenih aktivnosti prođe sigurno, ali povrede i nesreće se ipak dešavaju. Zbog toga je veliki broj publikacija posvećen proširenju svijeti o sigurnosti na vodi.

Različite publikacije o vodenim aktivnostima, sigurnosti na vodi, te različitim popratnim detaljima mogu se naći ovdje – http://mca.ecgroup.net/Publications/Recreationandwatersport%C2%A0/Recreationandwatersport%C2%A0.aspx, ali su na engleskom jeziku.

Sport Wales već dugi niz godina izdaje publikacije posvećene vodenim sportovima, tečajevim, sportu, zdravlju, a sažeci istraživanja dostupni su na engleskom jeziku na njihovoj web stranici.

Pregled publikacija o vodenim sportovima i nautici na hrvatskom jeziku mogu se naći na web stranici – http://www.ljevak.hr/knjige/kategorija-5191. Jedna od knjiga koja je namijenjena svakom plivaču, i rekreativcu i profesionalcu, je Plivanje za 21. stoljeće, autora Cecil M. Colwina. Tu su detaljno razrađeni osnovni principi primjene opterećenja, te njihov utjecaj na fiziološko opterećenje. Iz knjige se može saznati kako opterećenje utječe na tri vrste treninga, i to aerobni, anaerobni i print. Jedan od najboljih trenera u Sjedinjenim Američkim Država, Nort Thornton prokomentirao je i pozitivne i negativne učinke na ove tri vrste treninga. Knjiga sadrži i dodatak u kojem se nalaze pripreme za određene discipline, tehnike i metode koje preporučuju poznati svjetski treneri.

Publikaciju pod nazivodownloadm Nautika i vodeni sportovi napisao je Goran Oreb. To je zbirka izvrsnih predavanja na temu nautike i vodenih sportova, prvobitno namijenjena studentima kineziološkog fakulteta koji se namjeravaju baviti vodenim sportovima, ali i svim trenerima, sportašima, instruktorima i rekreativcima koje žele proširiti svoje znanje u oblasti nautike i vodenih sportova.

Zvonko Gržetić je autor brojnih članaka, te vodiča za nautičare, a knjige Peljar I., Peljar za male brodove I. dio i II. dio sadrže podatke koji mogu pomoći prilikom izbora najpovoljnije plovidbene rute, orijentacije, sadrže i opise obala, hidrografsko-navigacijske opise, oceanografske i klimatološke podatke i ostale važne podatke i upute za pomorce.

Uz razvoj interneta i tehnologije, sve je više publikacija dostupno ili će tek biti i na hrvatskom jeziku.