Najuspješniji Hrvati u vodenim sportovim

 

Hrvatska je zemlja sa dugom tradicijom u vodenim sportovima i brojnim osvojenim medaljama, kako u individualnim sportskim disciplinama, tako i u momčadskim sportovima.

Plivanje je u Hrvatskoj prisut602px-Ivano_Balic_17no od samih početaka modernog sporta. Natjecatelji koji su postiglu uspjehe na olimpijskim takmičenjima su Đurđica Bjedov i Duje Draganja.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih plivača svih vremena je Veljko Rogošić. On je bio višestruki državni rekorder u plivanju na 200 metara delfin stilom, a postavio je rekorde i na 400 i 1500 metara slobodnim stilom. Rogošić je bio svjetski prvak u maratonskom plivanju, a prvi je Hrvat koji je upisan u Zlatnu knjigu La Manchea, kao najstariji čovjek koji je preplivao kanal. Rogošić je imao 63. godine kada se upustio u tu avanturu.

Među poznatim hrvatskim plivačima su i Gordan Kožulj, Mario Todorović, Miloš Milošević, Sanja Jovanović i Mario Delač.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija je mnogo puta osvjetlala boje Hrvatske. Za reprezentaciju su nastupali veliki vaterpolisti poput Nikše Dobuda i Josipa Pavića, predvođeni velikim izbornicima.

Tina Mihelić je hrvatska jedriličarka koja je osvojila zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu ‘Laser Radial’ za žene, koje se održavalo u kineskom Rizhaou. Među poznatim hrvatskim jedriličarima su i Toni Stipanović, Enia Ninčević, Roman Župan, te Fantela Marenić i Igor Marenić.

Najbolje rezultate u skokovima u vodu već duže vrijeme postiže Marcela Marić, dok su na Olimpijskim igrama u Sidneju brončanu medalju u Hrvatsku donijeli Igor Francetić, Tihomir Franković, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Tomislav Smoljanović, Igor Boraska, Krešimir Čuljak, Silvijo Periško i Branimir Vujević. Na narednim Olimpijskim igrama u Atini Nikša i Siniša Skelin osvojili su srebro. Hrvatski veslači su nastavili nizati uspjehe pa su 2012. godine iz Londona došli sa srebrom, a vaterpolisti su se vratili za slatom.

Hrvatska je zemlja koja je svijetu predstavila i ponudila brojne uspješne sportaše, kako u vodenim sportovima, tako i u svim drugim.