Internacionalna takmičenja u vodenim sportovima

Svake godine održavaju se brojna takmičenja u vodenim sportovima. Jedno od najvećih koje uskoro predstoji je 33. Europsko prvenstvo u vodenim sportovima koje će se održavati u Londonu u periodu od 9. do 22. svibnja. Organizator ovog natjecanja je LEN – Europska plivačka federacija koja je krovna organizacija za sve vodene spotove na području Europe, i to plivanje, sinkronizirano plivanje, daljinsko plivanje, skokove u vodu, te vaterpolo.

LEN organizira i Ligu prvaka, odnosno Europsko klupsko natjecanje u vatepolu koje se održava svake godine. U povijesti Eurolige najuspješniji je talijanski klub Pro Recco koji je osvojio osam naslova. Hrvatska se nalazi na drugom mjesto uspješnosti po zemljama sa ukupno osvojenih 13 europskih naslova.1024px-Water_sports_composite

Naredno veliko Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima održat će se 2017. godine u Budimpešti u periodu od 14. do 30. srpnja. Organizator ovog takmičenja je FINA – Međunarodni savez za vodene sportove, a natjecanja se odvijaju u pet disciplina, i to plivanje, sinkronizirano plivanje, daljinsko plivanje, skokovi u vodu te vaterpolo. Svjetska prvenstva u vaterpolu za žene od 2001. godine su se počela održavati u redovnim razmacima od dvije godine.

Plivanje je olimpijski sport još od prve Olimpijade. Od početka modernih Olimpijskih igara, FINA kao krovni savez predstavlja vodene sportove, a discipine u kojima se sportaši natječu su plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu i sinhronizirano plivanje.

Vodeni sportovi koji su također zastupljeni na ljetnim Olimpijskim igrama su i jedrenje, veslanje, kakaj/kanu sprint i kajak/kanu slalom, te triatlon.

Natjecanja se, također, već duži niz godina odvijaju i za brojne vodene sportove koji se smatraju ekstremnim. Skijanje na vodi poznaje i nekoliko različitih disciplina, poput slaloma, skokova i vožnje s figurama.

WSL (World Surf League) je svjetska udruga surfera koja tokom cijele godine organizira prvenstva u različitim dijelovima svijeta. Najpopularniji J-Bay Open ove godine će se održavati u periodu od 6. do 17. srpnja.