Dubrovačka vaterpolska divlja liga

Vaterpolo je jedini momčadski vodeni sport i jedan od najpopularnijih i najtrofejnijih hrvatskih sportova. Još od stvaranja samostalne hrvatske države, naši vaterpolosti, kako na momčadskom, tako i na reprezentativnom planu, redovito osvajaju naslove i medalje. U Hrvatskoj postoji nekoliko centara u kojima je vaterpolo jedan od najomiljenijih sportova. To su Zagreb, Rijeka, Split i Dubrovnik.
Water poloMeđu njima se izdvaja Dubrovnik, u kojem je vaterpolo kultni sport. Vaterpolosti Juga do danas su osvojili 58 trofeja, od toga 4 naslova europskih prvaka, i najtrofejniji su vaterpolski klub u Hrvatskoj. Kada se sve to uzme u obzir, nije ni čudo da Dubrovnik živi za vaterpolo i da je upravo on mjesto u kojem je nastala Divlja liga vaterpola.
Riječ je o možda najpoznatijem svjetskom amaterskom vaterpolo natjecanju koje se odvija na dubrovačkim kupalištima, a završnica se igra u gradskoj luci. Divlja liga vaterpola vrlo je praćeno natjecanje, kako od gledatelja, tako i od medija.
Iako je riječ o amaterskom natjecanju, u jačim momčadima igraju igrači koji su prošli Jugovu omladinsku školu. Neke momčadi treniraju profesionalni vaterpolisti ili bivši igrači, a zanimljivo je spomenuti kako je jednom sa svojom momčadi Divlju ligu osvojio naš proslavljeni paraolimpijac Mihovil Španja.
Nije sa sigurnošću poznato kada se je počela igrati Divlja liga. 50-ih i 60-ih godina godina igralo se skoro svako ljeto, da bi tijekom 70-ih i početka 80-ih stvar praktički zamrla. 1983. obnavlja se Divlja liga, i od tada se igra svake godine. Jedine godine u kojima se nije igralo su 1992. i 1995., u vrijeme Domovinskog rata i najvećih napada na Dubrovnik.
Divlja liga jedan je od najprepoznatijih simbola Dubrovnika. Svake godine okuplja zaljubljenike u sport, i ako je riječ o amaterskom natjecanju, organizacija i način na koji se ligi pristupa vrlo su profesionalni, tako da svi, organizatori, sudionici i gledatelji mogu svake godine uživati u igrama najboljih amaterskih vaterpolista.